Meer over de Chromebook


Meer over de Chromebook

De Chromebook laptop is in toenemende mate populairder in Nederland. In de USA is circa 20 procent van de totale laptopmarkt Chromebooks, terwijl dat in Europa op dit moment circa 1 procent is. Maar de Chromebook komt bij steeds meer mensen op het netvlies in Nederland en Belgie. Experts gaan er van uit dat het aandeel van Chromebooks in Europe komend jaar wel kan klimmen tot 10 procent. Steeds vaker staat de Chromebook in de top 10 van de meest gewilde gadgets bij de Nederlandse man. Waarom neemt de populariteit van de Chromebook toe op deze wijze?

Google\’s Chrome OS – de nuttige kenmerken

Een Chromebook is in de basis een notebook waarop het besturingssyteem van Google draait. Alles op de Chromebook werkt via internet en steeds meer producenten produceren Chromebooks – laptops met daarop Chrome OS. Google werkt onder andere samen met producenten Acer, ASUS, Lenovo en HP.

In feite is Chrome OS slechts een browser – een programma om internetpagina\’s mee te bekijken – (internet browser Chrome) met een aantal toevoegingen. De centrale gedachte bij de Chromebook is gebaseerd op Cloud Computing en softwareontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van programmatuur, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen draaien op zowel Google Chrome OS als op andere besturingssystemen gebruik makend van browsers.

Chrome OS heeft vanaf het begin voor ogen een snelle, simpele en veiligere computerervaring aan mensen te bieden, die veel tijd online doorbrengen. De code van Google Chrome OS is zo compact mogelijk gehouden. De code van Google Chrome OS is overigens uitgebracht als open source. En omdat Chrome OS een klein besturingssysteem is, kunnen laptops met Google Chrome OS in een mum van tijd starten- een belangrijk pluspunt voor de Chromebook.

Laptop kopen – waar op beoordelen?

Bij een Chromebook werkt het niet heel anders dan bij een gewone laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de verschillende producenten. De voorkeur zal afhangen van wat je zelf belangrijk vindt. Je zult moeten kiezen uit verschillende opties. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm, opslagruimte en aansluitingen en accuduur. De kosten spelen uiteraard mee in de keuze voor een laptop. Belangrijke prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, interne geheugen en het maximale interne geheugen. Let ook op de prestaties van de accu. eigenschappen die bepalend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart. Stel de hoeveelheid vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen.

Chromebook voordelen

De Chromebook is echt vernieuwend. Hij wordt wel de ultrabook voor iedereen bestempeld. Waarom zou ik een Chromebook kopen? Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo eenvoudig te gebruiken is. En omdat deze zo goedkoop is – veel goedkoper dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. Er is ook bijna niet warmteontwikkeling, een extra gunstige eigenschap van de laptop. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; er is geen leercurve, veel spreekt voor zich. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de populariteit van deze goedkope laptop zal de komende jaren ook in Europa zeer waarschijnlijk toenemen. Staat de Chromebook ook al op uw wensenlijst?